torek, 3. marec 2015

Prihod 2.3.2015


FINSKA 2015
V Jyväskylo smo prispeli 2.3.2015 okrog 18:00 in sicer z vlakom.Ko smo prispeli je snežilo. Na želežniški postaji nas je pričakal mentor (Voito Kettunen), ki nas je zapeljal do študentskega doma, kjer smo sedaj nastanjeni, kakšen kilometer ali dva od centra Jyväskyle. Ko smo v domu izvedeli vse potrebne informacije smo razpakirali svojo pritljago, nato pa smo odšli si ogledat okolico, šolo in nakupit nekaj stvari za večerjo. V domu smo pojedli večerjo in približno ob 00:00 odšli spat. Zjutraj smo se zbudili ob 7:00 ter odšli na zajtrk v domu.Ob 9:15 smo morali biti v šoli z nekaj preglavicami ter zamudo smo jo našli. Tam smo uredili še nekaj domumentov in dobili kartico za garderobo ter kosilo. Ko smo vse opravili in se dogovorili smo odšli na kosilo v šolo, nato pa so nas nastanili avtoserviserje v svojo, ter orodjarje v svojo delavnico. Ob 16:00 uri smo prakso v šoli zaključili, ter odšli v Dom.  
  
Benjamin, Žiga, Amon in Andraž
                                                    polet proti Munchenu


                                          Dijaški dom

                                          kuhinja v dijaškem domu

                                                   dijaški dom, kjer smo nastanjeni

                                                    Šola

                                                    avtomehanična delavnicaČETRTEK 5.3.2015

V sredo (4.3.2015) smo v  šolo prišli ob 9:15 ter pričeli z delom, avtomehanika sva odšla v svojo delavnico ter orodjarja v svojo, ker smo se že malo privadili kako poteka delo tukaj smo dobili napotke za delo ter takoj pričeli z delom.Končali smo ob 14:00, nato smo odšli v dijaški dom ter se počasi odpravili proti centru mesta poiskati kakšno večjo trgovino.Trgovino smo našli zelo hitro kupili smo potrebna živila, ki smo jih potrebovali, nato smo se odpravili še malo raziskovati center mesta, ter se počasi odpravili proti dijaškemu domu, ko smo prispeli smo si pripravili večerjo ter še malo poklepetali in odšli spat.V četrtek (5.3.2015) smo v šolo prispeli ob 8.15 v šoli delo poteka zelo zanimivo menotrji so super, se razumemo, na finskem imajo popolnoma drugačne delovne navade kot pri nas v sloveniji.Pred kosilom si mentorji ter učenci vzamejo 15min odmora za kavo (pred kosilom) kot oni pravijo temu nato sledi 30min odmora za kosilo zatem še 15min odmora za kavo (po kosilu).Tukaj v Jyväskyli je kar mrzlo, tudi podnevi, tik pred dijaškim domom je zelo veliko jezero ki je trenutno zamrznjeno.Danes sta se čez jezero odpravila Andraž in Amon, Andraž je v ledu nasšel manjšo luknjo ter hitro z roko segel vanjo da pogleda kolikšna je debelina ledu.Z roko je segel do komolca globoko ter še ni prišel do konca ledu torej je debelina ledu vsaj 50cm.Sedaj si pripravimo še večerjo ter gremo počasi spat in novim dogodivščinam naproti.

                                                                                                               Andraž,Amon,Žiga in Benjamin

                                                    Center mesta

                                                    Pogled na jezero
                                                    Bazen poleg savne
                                                    Pogled na smučišče, ter skakalnico
                                         Ročna delavnica orodjarjev

PONEDELJEK 9.3.2015

V petek 6.3.2015 smo se zjutraj napotili proti šoli, avtomehanika sva odšla v svojo delavnico ter orodjarja v svojo ter smo pričeli z delom v avtomehanični delavnici sva iz osebnega avtomobila odstranila menjalnik, ter odstranila potisno ploščo z sklopko nato pa še vztrajnik ter tesnilni obroč na glavni gredi zatem sva optično nastavila iztekanje koles na tovornem vozilu.Orodjarja pa sta v svoji delavnici izdelovala krdanski sklop za premikanje koles pri manjšem štirikolesnem vozilu, pri tem sta uporabila delovne operacije struženja, rezkanja, piljenja, vrtanja, povrtavanja ter brušenja.
V soboto 7.3.2015 ter nedeljo 8.3.2015 smo se odpravili malo raziskovati mesto, ter preostanek dneva izkoristili za počitek.

Vponedeljek 9.3.2015 je Andraž nadaljeval z izdelovanjem krdanskega sklopa medtem je pa Amon stružil manjše strojne elemente, za katere mu je mentor prinesel ustrezne risbe.Avtomehanika sta v svoji avtomehanični delavnici zamenjala potisni ležaj na terenskem vozilu.


                                                                                                               Benjamin, Žiga, Amon, Andraž                                                                                                     
                                                           Krdanski sklop


                                                    Center mesta

  

                                                    Večerja z profesorji

PETEK 13.3.2015

V preteklem tednu sva avtomehanika v avtomehanični delavnici zamenjala nekaj pnevmatik na osebnih vozilih in presenečeno ugotovila da imajo tukaj na pnevmatikah vgrajene žebljičke proti zdrsu pnevmatike na ledu, zamenjala sva tudi še menjalnik na osebnem vozilu. Orodjarja sta v četrtek 12.3.2015 odšla na oddelek varjenja, in mentorju pokazala svoje sposobnosti varjenja, preizkusila sta se v različnih postopkih varjenja (MIG/MAG; MMA; TIG) popoldne, ko smo prišli iz šole smo odšli na malo večji sprehod po mestu in v muzej centralne Finske kjer smo videli razne vrste divjih živali, ki domujejo v tej prečudoviti deželi, po ogledu muzeja smo odšli na razgledni stolp, kjer smo imeli čudovit razgled na mesto, pokrajino.

                                                                                                        Benjamin, Andraž, Amon, Žiga                                                           razgled iz razglednega stolpa
                                                          
                                                           razgled iz razglednega stolpa
                                                           varilni aparat (MIG/MAG)

                                                           robot za varjenje (MIG/MAG)
                                  v muzeju 

TOREK 17.3.2015

V nedeljo 15.3.2015 smo se napotili na ogled letalskega muzeja.Muzej je 15km. oddaljen od mesta Jyväskylä, ki je v bližini letališča.V muzeju so razstavljena letala, helikopterji, letalska oprema in še veliko drugega kar je služilo Finskim zračnim silam med prvo in drugo svetovno vojno.
V ponedeljek 16.3.2015 sta avtomehanika v avtomehanični delavnici zamenjala na osebnem avtomobilu olje in filter olja.Orodjarja sta v svoji delavnici pričela izdelovati košaro za prenos drv dimenzij 345 x 345 x 500mm.Košaro bosta lahko razstavila na tri dele, da jo bosta lahko odnesla z seboj domov, kjer jo bosta uporabljala.

                                                                                                                  Žiga,Andraž,Benjamin,Amon 


                                         kamera iz vohunskega letala

                                          muzej
                                                                                                   CNC plazemski rezalni stroj


PETEK 20.3.2015
 Lepo pozdravljeni vsi bralci bloga. Naša dogodivščina se počasi približuje zaključku, za nami so čudoviti trije tedni zanimivih izkušenj in dogodivščin. V preteklih dneh sta avtomehanika na nekaj vozilih zamenjala zavorne ploščice in zavorne kolute.Orodjarja sva v varilnici kjer sva bila pretekli teden iz pločevine debeline 6mm izdelala pet nosilnih elemntov, ki jih je šoli naročila stranka.Uporabila sva naslednje delovne operacije: varjenje(MMA; MIG/MAG), brušenje, vrtanje, rezanje in struženje.V petek 20.3.2015 sva še pokazala svoje spretnosti v varjenju aluminija po postopku MIG/MAG ter TIG in varjenju nerjaveče pločevine po postopku TIG.

Med drugim naj vam še povem da komunikacija tako v šoli kot drugje poteka gladko in tekoče ter da ni nobenih zapletov, profesorji so zelo prijazni, konec tedna nam priporočajo kam naj se odpravimo, če bomo pohajkovali v centru mesta. V noči iz 17.3 na 18.3.2015 smo "zamudili" po naše najlepšo naravno predstavo, ki jo lahko kdaj vidimo to je severni sij (Northern lights).

                                                                                                                  Andraž,Amon,Žiga,Benjamin

PONEDELJEK 23.3.2015

Za nami je še zadnji ponedeljek na Finskem.Avtomehanika sta danes in v torek (24.3.2014) na nekaj osebnih avtomobilih zamenjala olje in oljni filter in na enem avtomobilu opravila optično nastavitev podvozja.Orodjarja sta še zadnji teden pričela v mehanični delavnici, kjer sta za nalogo dobila za izdelati dva različna izdelka.Pri izdelavi sta uporabila obdelovalna postopka struženje, rezkanje.

Andraž se je  za sredo z profesorji dogovoril za ogled treh podjetij v okolici mesta nato so nas povabili na manjšo ekskurzijo, ki jo organizira šola za dijake iz tujine.
Zjutraj smo z avtobusom odšli na jezereo Ladun Maja kjer je ob jezeru koča.Nato smo se dijaki razdelili v dve tekmovalni skupini in preizkusili v vrtanju lukenj v ledu za lovljenje rib, spretnostnem slalomu po ledu (bilo je tudi nekaj padcev) pred tem pa smo seveda izmerili debelino ledu, ki je bila 50cm in se seznanili z varnostnimi napotki za varno hojo po ledu.
Zatem smo si na čevlje nadeli krplje in se odpravili na sprehod po gozdu in okrog jezera nato smo se odpravili proti koči kjer smo imeli malico.Ob 12:00, ko je bilo ekskurzije konec smo se vrnili nazaj v šolo.
Po koncu ekskurzije nas je v šoli pričakal profesor Voitto, z njim smo si odšli ogledat tri podjetja v okolici mesta.Najprej nas je odpeljal v podjetje  kjer se ukvarjajo izključno z rezanjem pločevine debeline 3mm-220mm.Za rezanje pločevine debeline 3mm-35mm uporabljajo dva CNC plazemska rezalnika  in za rezanje pločevine debeline 35mm-220mm uporabljajo dva avtogena CNC rezalnika. V naslednjem podjetju smo videli kako izdelujejo in obnavljajo razne cisterne in ostale dele za tovorna vozila.
V zadnjem podjetju smo si še ogledali kako izdelujejo razne zobnike, za izdelavo uporabljajo 3 CNC stružnice in 4 CNC rezkalne stroje ter še veliko drugih strojev, naprav in pripomočkov.
Po ogledu podjetij nas je profesor Voitto še malo zapeljal naokrog in nam razkazal okolico mesta, in okoliške vasi.
 
                                                                                                                   Amon,Benjamin,Žiga,Andraž                                                           risba izdelka
                                          izdelovanje izdelka iz zgornje risbe

                                         koča ob jezeru Ladun Maja


                                         avtogenski CNC rezalnik

                                                           Žiga v krpljah
                                                           notranjost kočeSREDA 25.3.2015
 Nedelja 29.3.2015 In napočil je čas za vrnitev proti domu, četrtek 26.3.2015 in petek 27.3.2015 smo izkoristili za druženje z profesorji in dijaki. V petek smo mentorjema vrnili ključe garderob in garderobnih omaric in jim v zahvalo podarili nekaj malenkosti, ki smo jih prinesli iz Slovenije nato smo se še poslovili od drugih profesorjev in se odpravili v center mesta po nakup avtobusnih vozovnic za prevoz do Helsinkov. Sobota je bil dan za pakiranje in pospravljanje, zvečer smo odšli še zadnjič na sprehod po mestu nato pa počasi v posteljo. V nedeljo nas je v zgodnjih jutranjih urah mentor orodjarjev odpeljal na avtobusno postajo v mestu, odhod avtobusa je bil ob 5:30 vožnja sicer ni bila ravno udobna ampak nič zato. Okrog 11:00 smo prispeli na letališče v Helsinkih kjer smo se najprej odpravili po letalske karte nato pa opravili osebni pregled in počakali na letalo. Okrog 13:00 smo poleteli iz letališča v Helsinkih proti Münchenu kjer smo prestopili na letalo, ki je odletelo proti Trstu. Ob 16:00 smo pristali na letališču Ronchi tam nas je počakal še kombi, ki je bil naš zadnji prevoz do doma. Andraž je izstopil na počivališču Povir ostali trije dijaki pa v Postojni in tako se je naša prelepa dogodivščina na Finskem zaključila, čas je minil zelo hitro in nebi se branili ostati na Finskem še za en mesec bilo nam je zelo lepo, težav in zapletov ni bilo nobenih skratka vse super.
Sedaj pa se še tukaj v imenu vseh nas, ki smo mesec preživeli na Finskem res lepo zahvalil vsem, ki ste sodelovali v tem projektu in nam omogočili to enkratno izkušnjo na Finskem, naučili smo se veliko novih stvari, spoznali nove ljudi, običaje in navade ter še ogromno drugega. Skratka, najlepša hvala v imenu obeh orodjarjev in avtomehanikov.

                                                                                                          Andraž,Amon,Benjamin,Žiga


                                          Športni dan ob jezeru.

                                                            Letališče.
 


                                                  


                                       

Ni komentarjev:

Objavite komentar